Voorwoord

Better days are coming!

Tijdens de zomer van 2021 toonde de livemuzieksector hoe veerkrachtig en flexibel ze is.

Het bloed van organisatoren, artiesten, leveranciers én publiek kruipt waar het niet gaan kan: overal in Vlaanderen zorgen nieuwe formats voor een nieuwe muziekbeleving – steeds met respect voor alle coronamaatregelen en de veiligheid van de bezoekers.

Anders dan vroeger ja, maar daarom niet minder. Absoluut niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook en dat is daarom niet minder plezant!

Uiteraard vinden we onze inspiratie en motivatie in de muziek: “Wij Zullen Doorgaan!”.

Daarbij vergeten we zeker niet de festivals die hun editie verplicht moesten annuleren. We vragen respect en solidariteit voor deze ondernemers, hun leveranciers en publiek die een jaar werk in het water zagen vallen. Steun van de overheid is hier niet meer dan normaal.

De zomer is nu halfweg, en het glas is halfvol!

Er staan er ongelooflijk veel leuke en verrassende festivals op het programma.

Omdat het overal nieuw en anders is, hebben wij deze alle op een rijtje gezet.

Je vindt hier een handig overzicht van alle toppers die eraan komen. Samen met actuele info over het Covid Safe Ticket en de coronamaatregelen.

Zo ben je helemaal weer up to date en kan je samen met je vrienden nog alles uit deze zomer halen!

Want dat is waar het voor ons om draait: goeie muziek en een moment van zorgeloos samen genieten, zingen, dansen, gewoon samen zijn.

Enjoy the summer!

Veilig een festival bezoeken? Het kan!

Er staan nog heel wat geweldige festivals te trappelen om hun bezoekers een onvergetelijke ervaring te bezorgen en dit alles op een professionele en veilige manier.

Sinds juli zijn er al heel wat mooie events al zittend of in bubbel-vorm doorgegaan en vanaf 13 augustus kan door het gebruik van het Covid Safe Ticket de social distancing en mondmaskerplicht achterwege gelaten worden.

De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen wil via deze website een overzicht bieden van waar jij de komende tijd kan gaan genieten van jouw favoriete artiesten en tracht hieronder een antwoord te geven op veelgestelde vragen omtrent hoe dit veilig kan.

Veelgestelde vragen

Wat is het Covid Safe Ticket?

Maandag 19 juli heeft het Overlegcomité beslist dat vanaf 13 augustus (grote) festivals kunnen doorgaan zonder mondmaskerplicht en zonder social distancing.

Er is echter wel een belangrijke voorwaarde, namelijk dat alle bezoekers (alsook de medewerkers en artiesten) een geldig Covid Safe Ticket kunnen laten scannen voor ze het festivalterrein betreden.

Het Covid Safe Ticket is eenvoudig te verkrijgen via de CovidSafeBE-app die je download op je smartphone.

Nederlandse bezoekers downloaden de CoronaCheck-app. Alle overige niet-Belgen zullen het Europese Digitale Groene Certificaat moeten voorleggen.

Vervolgens kan jij jouw persoonlijke QR-code activeren wanneer je voldoet aan minstens 1 van de volgende 4 voorwaarden:

- je bezit een vaccinatiecertificaat waarmee je bewijst dat je al minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19

- je bezit een negatief PCR-testcertificaat (opgelet: deze is slechts 48 uur geldig!)

- je bezit een negatief antigeen(snel)testcertificaat (opgelet: deze is slechts 24 uur geldig!)

- je bezit een herstelcertificaat (opgelet: maximaal 6 maanden oud) die aantoont dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve PCR-test.

PCR-testen en antigeen(snel)testen dienen te worden afgenomen bij officiële instanties die gekoppeld zijn aan de database van de overheid.

Dit kan je huisarts zijn, een COVID-19 testlocatie in je gemeente of voor de antigeen(snel)testen bij één van de aangesloten apothekers in België.

Indien een festival meerdere dagen duurt (bv met camping), kan het zijn dat er tussentijds antigen sneltesten moeten worden afgenomen. Informeer jezelf goed bij jouw festival wat de precieze regels hieromtrent zijn.

Hoe weet ik zeker of mijn festival zal doorgaan?

De voorwaarden om de komende maanden een festival te organiseren zijn nu bekend. De festivals en events op deze lijst kunnen onder de huidige regelgeving, al dan niet met toegang onder voorwaarden van het Covid Safe Ticket of met het organiseren in bubbels en mondmaskerplicht, veilig doorgaan. Geniet er van!

Waarom werden andere festivals geannuleerd?

Geen organisator wenst zijn festival te annuleren en iedereen heeft moeite noch kosten gespaard om toch een mooi event te kunnen realiseren deze zomer. Eerst en vooral voor de muziekliefhebber maar ook voor de vele artiesten, leveranciers en organisaties die meer dan ooit het nodig hebben. Echter, de voorwaarden om iets te kunnen organiseren (afhankelijk van de datum wanneer het event doorgaat) opgelegd door de overheid zorgt voor beperkingen. Deze voorwaarden werden dikwijls zeer laat aangekondigd en bij sommige organisatoren bleek het onhaalbaar om onder die voorwaarden het te kunnen realiseren. We vragen respect en solidariteit voor deze ondernemers, hun leveranciers en publiek die een jaar werk in het water zagen vallen. Steun van de overheid is hier niet meer dan normaal, reeds 2 jaar werd er gewerkt zonder enige vorm van inkomen.

Hoe kan ik mijn festival toevoegen aan de agenda?

Ben je organisator en wens je ook jouw festival toe te voegen aan deze lijst?
Stuur een mailtje met alle info naar serge@fmiv.be en we laten dan snel iets weten.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie